Sprzęt do ARMA - Ceny a jakość gry

Informacje o klanie, stronie i serwerze komentarze do gry, propozycje rozgrywek itp.
Klan w Armed Assault i Arma2 jest nie aktywny
Awatar użytkownika
Robi
St.Szeregowy
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2002, 14:12
Lokalizacja: 52°39'E - 19°03'N
Kontakt:

Sprzęt do ARMA - Ceny a jakość gry

Post autor: Robi » 15 lis 2006, 23:08

Ktoś mi coś powiedział, a ja posłuchałem, chociaż do końca nie byłem pewien, jednak przekonywały mnie jego argumenty, ale tak naprawdę nie wiedziałem o co chodzi...
Tak po krótce przedstawia się temat, który chcę rozpocząć. :-D

Wiadomym jest, że wypadałoby polepszyć sobie sprzęcicho do ARMA!
Wiadomym również jest, że najlepiej jakby ktoś nam zrobił z tego prezent pod choinkę, ale nie... :? nie ma tak dobrze :twisted: ...trza se kupić! :x

Osobiście myślałem o w miarę normalnej konfiguracji, nie za drogiej, ale też nie za taniej. Przekonywały mnie głosy (z tąd i z "owąd") o teoretycznej wyższości Intela (tego 2core) nad AMD. Uwierzyłem (chociaż od 10 lat jadę na AMD i nie narzekam).
Wykalkulowałem sobie, ze kupię cóś takiego:
procek: Intel core2duo 2,13GHz (to ten E6400) = około 900,-
na płytce: ASUSa - jakaś tam = 400-450,-
z RAM: 1GB = 420,-
a z racji tego, ze już AGP niet to i kartę trza
jak dla mnie: ATi 1600PRO wystarczy = 370,-
-----------
suma to jakieś 2.100,-

Dzisiaj porozmawiałem sobie z jednym gościem, który utwierdził mnie jednak w moim 10-cio letnim "toku rozumowania" :twisted:
U niego miałbym:
procek: Athlon X2 3800+ = za około 680,-
na płytce: ASUSa - jakaś tam = 350,-
z RAM: 1GB (667) = 370,-
a z racji tego, ze już AGP niet to i kartę trza
jak dla mnie: ATi 1600PRO wystarczy = 370,-
-----------
suma to jakieś 1.800,-

W związku z powyższym proszę o jakies uwagi co do konfiguracji.
Osobiście jestem za konfigiem z AMD (cenowo i uczuciowo :twisted: )

Co Wy na to?
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!

Awatar użytkownika
hryst
Posty: 989
Rejestracja: 01 wrz 2002, 11:47
Lokalizacja: Mińsk
Kontakt:

Post autor: hryst » 15 lis 2006, 23:58

grafe mozesz brac gf 7600 a płyte jak nie planujesz rasowac to ostatecznie jakiegos asroka (mają zintegrowaną grafe i na czas przesiadki nie musisz grafy pod pcie kupować).
co do procka to jak kasy szkoda to amd a roznice przeznaczyc na lepszą grafe.
Zły to czas na kupno ramu, oj zły
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
You will be assimilated. Resistance is futile.
NIE PYTAJ SIE CO 8BZ ZROBILO DLA CIEBIE LECZ CO TY ZROBILES DLA 8BZ
Obrazek

Awatar użytkownika
Klamacz
Sierżant
Posty: 664
Rejestracja: 29 sty 2006, 3:14
Lokalizacja: Szczytno
Kontakt:

Post autor: Klamacz » 16 lis 2006, 0:11

1800??? kurdee - a ja za 700 jutro kupie gf6800gs ...
hmm
a moze jednak nie?

(ales mi Robi zabil cwieka teraz)

Awatar użytkownika
Robi
St.Szeregowy
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2002, 14:12
Lokalizacja: 52°39'E - 19°03'N
Kontakt:

Post autor: Robi » 16 lis 2006, 9:28

@Hrystku...
Jesli chodzi o płytkę to z takimi szybkimi przesiadkami to u mnie problem. Trudno jest znaleść mi klienta na samą płytkę.. :( Prościej jest wymieniać cały podzespół: procek+płyta i ew. pamięci. Na taki zestaw szybciej znajdę kupca.
Co do procka to koleś przekonał mnie, że w kategorii dwurdzeniowców X2 3800+ jest lepszy od E6400. Jeśli uważasz inaczej to powiedz dlaczego?
RAM - masz zupełna rację :( ...ceny rosną. Jednak gdybyś miał z 1GB w szufladzie i mi go pożyczył to jakoś przetrwam do obniżki cen :P

@Klamacz...
Osobiście nie kupiłbym grafy powyżej 600,-
Nie jestem specem, ale ati1600pro jest chyba lepsza od gf6800gs i kosztuje 370-400,- max (w wersji XT ok.460,-)
Skąd ta suma 700,-? za 6800gs?
Krzyśku... wczoraj proponowano mi 7600 za 589,- , więc kwota 700,- troszkę mnie powaliła...
Drogo u Ciebie :?
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!

Awatar użytkownika
Klamacz
Sierżant
Posty: 664
Rejestracja: 29 sty 2006, 3:14
Lokalizacja: Szczytno
Kontakt:

Post autor: Klamacz » 16 lis 2006, 9:41

drogo bo to wciaz AGP - poza tym ta 6800 jest szybsza od tej 7600 na pcie, albo przynajmniej porownywalna

teraz sie wacham pomiedzy szybciutko na jutro Palitem gf 6800 za 570 zl lub jakims ati x1800 i plyta asusa :) - ale to juz nie tak szybciutko

Awatar użytkownika
Forrestal
Plutonowy
Posty: 956
Rejestracja: 10 mar 2003, 22:24
Lokalizacja: 18°41' E - 50°13' N
Kontakt:

Post autor: Forrestal » 16 lis 2006, 11:23

http://www.purepc.pl/node/463

Mam ta karte do sprzedania 7600GS - jak GT ;)

450 zl jakby ktos chcial.

To dokladnei ten model:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30973

Karta kupona na poczatku wrzesnia - lata gwarancji.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
The war aint finished yet!
:8bz: Obrazek

Awatar użytkownika
Klamacz
Sierżant
Posty: 664
Rejestracja: 29 sty 2006, 3:14
Lokalizacja: Szczytno
Kontakt:

Post autor: Klamacz » 16 lis 2006, 12:47

ehh, zamowilem wlasnie zestawik
plyta MSI V-costam costam (obsluguje DDR400, ma PCI-E)
procek AMD 3600 costam costam (chyba 64bit)
karta graf ATI x1800GTO (256bit, 256mb ram) na PCI-E
zasilka bodajze chieftec 450W

razem 1560 zl
jutro napadam na bank, place i odbieram sprzet

Awatar użytkownika
Pit
Kapitan
Posty: 5777
Rejestracja: 20 maja 2002, 0:36
Lokalizacja: Bydgoszcz
Dane teleadresowe: viewtopic.php?f=79&t=7998
Rozmiarówka: viewtopic.php?f=80&t=8123
Kontakt:

Post autor: Pit » 17 lis 2006, 19:32

Temat wrzuciłem na publiczny. Przyda się szersza dyskusja.
"Don't forget nothing" - MAJOR ROBERT ROGERS, 1759
8BZ - 8 Brygada Zmechanizowana | 8R - Ósma Rangers

Awatar użytkownika
PoitleK
St.Kapral
Posty: 235
Rejestracja: 16 cze 2002, 12:26
Lokalizacja: Marianowo (^_^)
Kontakt:

Post autor: PoitleK » 21 lis 2006, 17:03

Mysle ze okolo drugiego grudnia bede mogl sie podzielic informacjami jak to biega w kategorii notebookow... Obecnie nie spodziewam sie cudow, ale tez nie powinienem narzekac... czas pokaze co potrafi mobile radek x1600 Turion2x1.6GHz i giga ramu ddr2
8 Brygada Zmechanizowana
Obrazek

"Like Thunder From The Sky
Sworn To Fight And Die
We're Warriors
Warriors Of The World"

Awatar użytkownika
hryst
Posty: 989
Rejestracja: 01 wrz 2002, 11:47
Lokalizacja: Mińsk
Kontakt:

Post autor: hryst » 21 lis 2006, 17:31

giga ramu to troche mało
wlasnie zrobilem swoje pierwsze kroki w armie i
1Giga ramu to za mało. Aby wszystko płynnie chodziło, włączenia mapy, minimalizowanie gry powoduje pokazanie screna wczytywania. Przy bieganiu słychac siągle dysk twardy ktory wczytuje tekstury. Moze to wina domyślnych ustawien i rozdziałki 1600x1200.

Gra naprawde robi oszałąmiające wrażenie
Pierwsze screny
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
You will be assimilated. Resistance is futile.
NIE PYTAJ SIE CO 8BZ ZROBILO DLA CIEBIE LECZ CO TY ZROBILES DLA 8BZ
Obrazek

Awatar użytkownika
Forrestal
Plutonowy
Posty: 956
Rejestracja: 10 mar 2003, 22:24
Lokalizacja: 18°41' E - 50°13' N
Kontakt:

Post autor: Forrestal » 21 lis 2006, 22:21

Nie mow ze Ci to plynnie chodzi przy 1600x1200?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
The war aint finished yet!
:8bz: Obrazek

Awatar użytkownika
Pabllo
Szeregowy
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2006, 20:30
Lokalizacja: Wojkowice
Kontakt:

Post autor: Pabllo » 21 lis 2006, 23:08

Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box
Asus P5B Deluxe P965 DDR2 Sata II Raid GLan
Sapphire X1900 GT 256MB 256 PCI-E

Sprzęcik zamówiony :-D

Jeszcze tylko pamięc, ale na razie 512MB oraz wymiana zasilacza na 450W

Awatar użytkownika
hryst
Posty: 989
Rejestracja: 01 wrz 2002, 11:47
Lokalizacja: Mińsk
Kontakt:

Post autor: hryst » 22 lis 2006, 8:03

tak chodziło płynnie, nie mialem katek mniej niz 20.
a co dziwne nawet przy zgrywaniu frapsem bylo wiecej niz zazwyczaj w ofp.
Pabllo z taką iloscią ramu to dysk zarżniesz.
Pozatym lepiej kupowac ram w parach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
You will be assimilated. Resistance is futile.
NIE PYTAJ SIE CO 8BZ ZROBILO DLA CIEBIE LECZ CO TY ZROBILES DLA 8BZ
Obrazek

Awatar użytkownika
Forrestal
Plutonowy
Posty: 956
Rejestracja: 10 mar 2003, 22:24
Lokalizacja: 18°41' E - 50°13' N
Kontakt:

Post autor: Forrestal » 22 lis 2006, 9:52

To widac Radki lepiej sobie radza z ARMA...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
The war aint finished yet!
:8bz: Obrazek

Awatar użytkownika
Thorgal
Mł.Chorąży
Posty: 291
Rejestracja: 25 gru 2002, 21:47
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:

Post autor: Thorgal » 22 lis 2006, 11:14

Agdzie to widac??

T.

Zablokowany